Το εργοστάσιο του Δεσύλλα
ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Εισαγωγή

Χαρτοποιία Ασπιώτη

Εργοστάσιο Δεσύλλα

Εργοστάσιο Ζαφειρόπουλου

Εργοστάσιο γαλακτοκομικών Μαργαρίτη

Αλευροποιία Δαλιέτου-Μπάκλη

Πυρηνελαιουργία & Σαπωνοποιία ΑΕΒΕΚ

Οι βιομ.κλάδοι και τα μικρότερα εργοστάσια

Η κοινωνία της εποχής

Πρόκειται για το εργοστάσιο  “Καννάβεως, Λίνου και Ιούτης” και τα ερείπια των εγκαταστάσεων του υπάρχουν ακόμη καταλαμβάνοντας σημαντικό χώρο στη Γαρίτσα.  Η βιομηχανία, αυτή λοιπόν ιδρύθηκε το 1871 και επεξεργαζόταν κάναβι, λινάρι και γιούτα που έρχονταν από την Ινδία, Πακιστάν και Φιλιππίνες, αλλά και από Ιταλία και Αυστρία, πριν τον πόλεμο παράγοντας σχοινιά και σακιά σε μεγάλες ποσότητες. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν στην κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια ανάλογης δραστηριότητας βιοτεχνίες και έτσι έκανε σημαντικές εξαγωγές σε αρκετές χώρες.

Ιδρυτής του εργοστασίου ήταν ο Αλέξανδρος Δεσύλλας (1851-1932).  Η έναρξη των εργασιών της βιομηχανίας άρχισε με την κατασκευή των σχοινιών, για να επεκταθεί στη συνέχεια και στην κατασκευή σάκων.
     
  Με πρόγραμμα και εργατικότητα, στοιχεία που διέκρινε όλους όσους είχαν κατά καιρούς την ευθύνη της λειτουργίας του εργοστασίου, η μεγάλη αυτή βιομηχανία εξελίχθηκε σ' ένα κολοσσό με κατανάλωση, που κάλυπτε τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και της ξένης.

Η τεράστια αυτή μονάδα, η οποία έφθασε στο σημείο να απασχολεί περί τους 1500 εργατοϋπαλλήλους. Το 1948 άρχισε να λειτουργεί στο Βελιγράδι ανάλογη βιομηχανία, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εξαγωγές του εργοστασίου Δεσύλλα στη Σερβία, αλλά και στη Βουλγαρία. Κάποια στιγμή μεταφέρθηκε και ένα μέρος των δραστηριοτήτων από την Κέρκυρα στον Πειραιά και τελικά από τους 1500 εργαζόμενους που αναφέρονται παραπάνω, έφθασαν να εργάζονται μόνο 250 !    
      Ο Αλέξανδρος Δεσύλλας, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να δώσει στην πρωτοποριακή αυτή μονάδα τη λειτουργικότητα και την ευελιξία που απαιτούσαν οι καιροί και να γίνει ανταγωνιστική και ωφέλιμη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να πρωτοστατεί στις επιχειρηματικές επιδιώξεις της και να εκπληρώνει με την παραγωγή της τους σκοπούς της ύπαρξής της και οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι πέτυχε απολύτως στους στόχους

  Η εταιρία Αλέξανδρος Δεσύλλας ίδρυσε και Τράπεζα, η οποία στεγαζόταν σ' ένα ιδιαίτερο οίκημα, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό γραφείο για έναν από τους μετόχους και γιο του Αλεξάνδρου, τον
Θεόδωρο Δεσύλλα,

        
Ο Αλέξανδρος Δεσύλλας πέθανε το 1932 και το έργο του συνέχισαν οι γιοί του.
                              

... περισσότερα για το εργοστάσιο "Δεσύλλα"
        

 

 


Αεροφωτογραφία του Εργοστασίου Δεσύλλα

Χώροι Εργ. Δεσύλλα

1982-1983

 


Τα απομεινάρια των εγκαταστάσεων του Εργοστασίου Δεσύλλα σήμερα