Ο κυλινδρόμυλος

Δαλιέτου - Μπάκλη

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Εισαγωγή

Χαρτοποιία Ασπιώτη

Εργοστάσιο Δεσύλλα

Εργοστάσιο Ζαφειρόπουλου

Εργοστάσιο γαλακτοκομικών Μαργαρίτη

Αλευροποιία Δαλιέτου-Μπάκλη

Πυρηνελαιουργία & Σαπωνοποιία ΑΕΒΕΚ

Οι βιομ.κλάδοι και τα μικρότερα εργοστάσια

Η κοινωνία της εποχήςΣτη Γαρίτσα εκτός από το εργοστάσιο του Δεσύλλα υπήρχε και μια αλευροβιομηχανία από τις πιο παλιές της Ελλάδας που παρήγαγε και ζυμαρικά. Πρόκειται για τον κυλινδρόμυλο "Ερμής". Σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα από το χώρο αυτό υπάρχουν πολυκατοικίες.Το εργοστάσιο αυτό εκτείνονταν από την οδό Κύπρου κοντά στο στάδιο μέχρι την οδό Αλκινόου.

Παρόλο που ο Γεράσιμος Δαλιέτος ήταν εκείνος που έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία της βιομηχανίας, ο γιος του Ιωάννης Δαλιέτος ήταν αυτός που τη διεύρυνε ώστε να παράγει αλεύρι και ζυμαρικά που καταναλώνονταν και πολύ πέρα από την Κέρκυρα. 

Συνεταίρος του Δαλιέτου από κάποια στιγμή και μετά ήταν ο Ιλαρίωνας Μπάκλης που διατήρησε το εργοστάσιο και μετά το θάνατο του πρώτου (1965) για μερικά χρόνια.

Το εργατικό και υπαλληλικό προσωπικό ανέρχονταν σε 150 με 200 άτομα και ήταν κυρίως από τη συνοικία της Γαρίτσας. Το εργοστάσιο αυτό έκλεισε οριστικά μετά και το θάνατο και του Ι.Μπάκλη, κάτι που στοίχησε στους κατοίκους της Γαρίτσας που εκτός από την απασχόληση τους εκεί, είχαν και συναισθηματικά δεθεί με αυτό.

Κατά τα χρόνια του Β'Παγκ.πολέμου λειτουργούσε και τα βράδυα και μάλιστα τη νύχτα που βομβαρδίστηκε η Κέρκυρα από τους Γερμανούς σταμάτησε η λειτουργία του.

Ο Δαλιέτος άφησε στο δήμο το κτίριο που στεγάζεται η Δημοτική πινακοθήκη και διάφορα χρηματικά ποσά.

 

Γενικά για τους αλευρόμυλους

(και ορισμένα στατιστικά στοιχεία)


Η αλευροποιία των Δαλιέτου - Μπάκλη στην οδό Κύπρου (Γαρίτσα)

 

dalietos3.jpg (51750 bytes)

Η αλευροποιία των Δαλιέτου - Μπάκλη στην οδό Κύπρου (Γαρίτσα)

 

dalietos2.jpg (6076 bytes)
Ο Ι. Δαλιέτος