Η γαλακτοβιομηχανία και παγοποιία Μιλτιάδη Μαργαρίτη
ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Εισαγωγή

Χαρτοποιία Ασπιώτη

Εργοστάσιο Δεσύλλα

Εργοστάσιο Ζαφειρόπουλου

Εργοστάσιο γαλακτοκομικών Μαργαρίτη

Αλευροποιία Δαλιέτου-Μπάκλη

Πυρηνελαιουργία & Σαπωνοποιία ΑΕΒΕΚ

Οι βιομ.κλάδοι και τα μικρότερα εργοστάσια

Η κοινωνία της εποχής

Ο Μιλτιάδης Μαργαρίτης πρωτοδραστηριοποιήθηκε στην Κέρκυρα το 1901 ιδρύοντας την πρώτη γαλακτοκομική μονάδα στην Ελλάδα, διαδίδοντας την επεξεργασία του γάλακτος και των προϊόντων του ( βούτυρο, γιαούρτι και τυρί ). Είχε μισθώσει λιβάδια στα οποία έβοσκαν ζώα καλής ποιότητας ( π.χ. αγελάδες ) τα οποία έφερε, αλλά προμηθεύονταν γάλα και από διάφορους παραγωγούς. Ειδικά μεταφορικά μέσα συγκέντρωναν το γάλα και το έφερναν στο εργοστάσιο που ήταν στην περιοχή της Αλεπούς. Ο εξοπλισμός ήταν σύγχρονος για την εποχή, αφού υπήρχε ψυγείο και παγοποιείο.αλλά και συστήματα παστερίωσης και τυποποίησης.

Εκανε βέβαια εξαγωγές στην υπόλοιπη χώρα. Η παραγωγή είχε φθάσει τις 50.000 οκάδες βουτύρου, ενώ παράγονταν και 25.000 κολώνες πάγου. Η εταιρεία του από το 1924 ονομάζονταν "Societe anonyme laiterie - beurrerie Miltiades Margaritis".

Είχε διατελέσει πρόξενος της Σερβίας αλλά και των Κάτω Χωρών ( Ολλανδία ) και δημοτικός σύμβουλος. Αφού μοίρασε την περιουσία του πέθανε πάμφτωχος το 1939.

 

 

margaritis1_small.jpg (5845 bytes)

Κατεργασία Βουτύρου


margaritis2_small.jpg (9897 bytes)

Πίεση Βουτύρου

margaritis3_small.jpg (5614 bytes)

ο Μιλτ.Μαργαρίτης