Η χαρτοποιία Ασπιώτη
ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Εισαγωγή

Χαρτοποιία Ασπιώτη

Εργοστάσιο Δεσύλλα

Εργοστάσιο Ζαφειρόπουλου

Εργοστάσιο γαλακτοκομικών Μαργαρίτη

Αλευροποιία Δαλιέτου-Μπάκλη

Πυρηνελαιουργία & Σαπωνοποιία ΑΕΒΕΚ

Οι βιομ.κλάδοι και τα μικρότερα εργοστάσια

Η κοινωνία της εποχής

προηγούμενη σελίδα

... Ακολουθεί και η αλλαγή του τρόπου κατασκευής των τραπουλόχαρτων με εκτύπωση που δεν γίνονταν πλέον   τυπογραφικά. Η μιά όψη τυπώνονταν με τέσσερα χρώματα και η άλλη μονόχρωμη σε άλλο μηχάνημα. Αυτά στη συνέχεια κολλούνταν μηχανικά σε ένα τρίτο ενδιάμεσο φύλλο γκρίζου χρώματος.

Τον πρώτο καιρό όμως υπήρχαν ελαττωματικά τραπουλόχαρτα με αποτέλεσμα να υποστεί μιά μεγάλη ζημιά αξίας 2000 λιρών από παραγγελία που κρίθηκε ακατάλληλη. Αυτό έγινε το 1911.

Οι εργατοτεχνίτες που απασχολούσε το εργοστάσιο στον 20ο πλέον αιώνα ήταν περίπου 250.

Το 1918 στήνονται άλλες δυό μηχανές Offset μιά μονόχρωμη και μια δίχρωμη.

Στο "Παράρτημα της Ρολίνας" προστέθηκε και ένα τυπογραφικό πιεστήριο όπου τυπώνονταν μετοχές ομολογίες τρίχρωμα επιστολικά δελτάρια και διάφορες καλλιτεχνικές εργασίες.

Ενα ακόμη μηχάνημα λινοτυπίας που προστέθηκε τότε κρίθηκε αντιοικονομικό και πωλήθηκε στην εφημερίδα "πρωία".

Το 1916 η Κέρκυρα καταλαμβάνεται αιφνιδιαστικά από τους Γάλλους, αλλά το εργοστάσιο τα χρόνια αυτά του Α'  παγκ.πολέμου συνεχίζει και επαυξάνει τις δραστηριότητες του, ενώ κάνει εξαγωγές ακόμη και στην Αίγυπτο και την Τουρκία.

Πριν το Β'Παγκ.πόλεμο ο Κ.Ασπιώτης κάλεσε από το Λονδίνο τον αρχιτέκτονα Mawson προκειμένου να εκπονήσει τα σχέδια ενός καινούργιου εργοστασίου.   Πράγματι το εργοστάσιο άρχισε να κτίζεται (1925), αλλά το βρήκαν οι βόμβες του  Β' παγκ.πολέμου.

Στο μεταξύ γίνονταν παραγγελίες σε ξένους οίκους, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα εξώφλησης, αλλά υπήρχε πίστη από τους προμηθευτές.

Πριν την Μικρασιατική καταστροφή η λίρα Αγγλίας είχε 24 περίπου δραχμές και κατόπι 400 δραχμές. Αυτό ήταν η καταστροφή, αφού οι παραγγελίες είχαν μετρηθεί σε λίρες ! Στο νέο εργοστάσιο που ολοκληρώθηκε τελικά το 1925 εγκατέστησε 8 νέες επίπεδες χαλκογραφικές μηχανές και 2 διατρητικές, ώστε να μπορεί να γίνεται και εκτύπωση γραμματοσήμων. Σε αυτή τη φάση εμφανίζεται στην Αθήνα η ΕΛΚΑ. Με την παρουσία της ανταγωνιστικής αυτής επιχείρησης, άρχισαν να συμβαίνουν διάφορα, όπως η άρνηση διάθεσης αποθηκών στον Πειραιά όπου έφθαναν πλέον για εκτελωνισμό τα υλικά που είχαν προορισμό την Κέρκυρα, κλοπές κ.λ.π.

Τα καπνεργοστάσια άρχισαν παράλληλα να παράγουν και σιγαρόχαρτα με δικά τους μηχανήματα, οπότε δεν υπήρχε πλέον ζήτηση και έτσι έφθασε το 1928 όπου συγχωνεύτηκε η χαρτοποιία Ασπιώτη με την ΕΛΚΑ.

Το εργοστάσιο της Κέρκυρας εξακολουθούσε να υπάρχει αλλά οι βόμβες κατά το Β'Παγκ.πόλεμο το κατέστρεψαν πριν προλάβουν να μεταφερθούν τα μηχανήματα στην Αθήνα.

Τέλος

Αρχική σελίδα για τη "Χαρτοποιία Ασπιώτη"

 

Οι χαρτοποιίες ( γενικά )

aspiotis13.jpg (90978 bytes)

Η είσοδος του εργοστασίου

 

aspiotis8.jpg (14818 bytes)
ο Κ. Ασπιώτης

aspiotis9.jpg (29472 bytes)

Κατεστραμμένες αποθήκες από βόμβες

 

aspiotis10.jpg (47618 bytes)

Στέγνωμα τραπουλόχαρτων

aspiotis11.jpg (33431 bytes)

Αποθήκες χαρτοποιίας στο λόφο του Αβράμη